Wie ik ben

Mijn naam is Mathieu Charles

Ik ben een performance artiest met een artistiek diverse achtergrond in theater, Hiphop, muziek en woordkunst. Daarnaast ben ik actief als organisator, dramaturg, curator en workshopgever.

 2015 tot vandaag ben ik stafmedewerker Cultuur, Jeugdwerk, Sport en Media bij het Minderhedenforum, een koepel- en netwerkorganisatie die als belangenbehartiger voor etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Brussel functioneert. Binnen die functie begeleid ik het drie-jarig veranderingstraject ‘sCan & Do’, dat gericht is op meer inclusie te brengen binnen de podiumkunsten.

 Ik was procesbegeleider bij Thomas More hogeschool (intercultureel management) in kader van Contour Biënnale: Decolonisation & Degrowth (2019)

In 2018 ging mijn voorstelling/monoloog Fanon Mixtape in première in Arenberg. De performance werd in 2019 geprogrammeerd voor Chambres d’O, Black History Month Antwerp, Afrika Filmfestival, Yart Platform (Gentse Feesten), Theaterfestival en KAAP. In 2020 ging Fanon Mixtape gespeeld worden tijdens Motel Mozaïque (Rotterdam), Right About Now Festival (Amsterdam) en de Toneelschuur (Haarlem).

In 2019 werd ik gevraagd door Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond om een audioverhaal te maken en te brengen tijdens het Oorzaken festival. Dit resulteerde in de audiodocu Racing Mauritius, het verhaal van mijn vader die eind jaren ’70 van Mauritius naar België migreerde.

In 2012 heb ik  TZARA uitgebracht, een Hiphop album onder de artiestennaam ‘IslaSoul’. Er werd voor dit project eveneens een videoclip en graphic novel gemaakt.

Van 2004 tot 2009 maakte ik deel uit van het collectief ‘KOALA’. Ze situeerden zich voornamelijk binnen Triphop en ik bracht met hen twee albums, Gravity (2006) en Central (2008) uit.

Ik was in 2011 betrokken bij het prille begin van ‘Mama’s Open Mic’ en richtte zelf in 2014 ‘Stand & Deliver’ op in Gent, een open mic voor o.a. spoken word. Dit ging door in Het Muzikantenhuis en DOK tot 2018. Daarnaast stond ik zelf op verschillende podia als spoken word performer, waaronder Mama’s Open Mic, Stemschot, Ballonnenvrees, Kunstenfestival Watou, Un|Settled, Auw La, Slam Aleikum, Slam-T, e.a.